ירידה פתאומית בשמיעה

Sudden Sensorineural Hearing Loss


ירידה פתאומית בשמיעה עלולה לחייב התערבות רפואית מהירה. לשמיעה תקינה נדרש שגל הקול (מספר 1 בציור 1) יכנס לאוזן, יניד את עור התוף (מספר 2) יעבור באוזן התיכונה דרך עצמות השמע ויגיע לשבלול השמע (מספר 3). בשבלול השמע גל הקול יתורגם לאות חשמלי הנשא ע"י עצב השמיעה (מספר 4) אל המוח. ירידה בשמיעה עקב הפרעה בשבלול השמע או העצב (ירידה תחושתית-עצבית) בשמיעה היא מצב המחייב טיפול רפואי דחוף. אדם המרגיש בירידה פתאומית בשמיעה, ביחוד אם מלווה בטינטון (רעש באוזן) או סחרחורת צריך לגשת לרופא אא"ג בדחיפות ולבצע בדיקת שמיעה כדי לבדוק את מקור הירידה בשמיעה (תחושתית עצבית או ממקור הובלתי).

.

הטיפול המומלץ

כאשר מאובחנת ירידה פתאומית בשמיעה תחושתית-עצבית הטיפול המומלץ הוא סטרואידים במינון גבוה למשך לפחות שבוע. יש הוכחות רבות בספרות המקצועית בדבר חשיבות טיפול זה וכן חשיבות התחלת הטיפול מוקדם ככל האפשר. את הטיפול ניתן לקחת ככדורי פרדניזון. נהוג להוסיף לטיפול זה טיפול בסותרי חומצה כדי להקטין את הסיכוי לגירוי הקיבה עקב הטיפול בסטרואידים. יש לחזור על בדיקת שמיעה לקראת סוף הטיפול.

 

טיפול בהזרקות סטרואידים לאוזן

כאשר השמיעה לא משתפרת לאחר הטיפול בכדורים, במקרים שמטופל מחלות בגינן הטיפול בסטרואידים אסור וכן כאשר הנבדק איננו מעונין בטיפול בסטרואידים לכל הגוף ניתן לשקול טיפול מקומי בהזרקות של סטרואידים לאוזן התיכונה. טיפול זה מתבצע לאחר אלחוש עור התוף בטיפות של חומר הרדמה. מוזרק תכשיר של סטרואידים לחלל אוזן תיכונה פנימה לעור התוף, משם התרופה מחלחלת לשבלול השמע. אין קונסנזוס לגבי התדירות האופטימלית להזרקות אך ככל הנראה הזרקה מדי יום עדיפה על הזרקות בתדירות נמוכה יותר. מסיבה זו ניתן להתקין צינורית איוורור לבצע את ההזרקות היומיות דרכה. מומלץ לבצע את הזריקות למשך כשבוע.

 

פרטים נוספים

כל אדם שסבל מירידה פתאומית בשמיעה (גם אם השמיעה חזרה לנורמה) חיב לבצע בדיקת MRI עם הזרקת חומר ניגוד בשאלת הפרעה אפשרית לאורך מסלולי השמיעה שגרמה לירידה בשמיע, כדוגמת שואנומה וסטיבולרית. קבלת טיפול מתאים קודמת לביצוע ההדמיה. אחת האופציות לשיקום מי שהתחרש באחת האוזניים היא שתל באהה, הגם שהמכשיר איננו מחליף את האוזן הפגועה.

התגובות סגורות.