כולסטאטומה
חדירה חולנית של עור באוזן
כולסטאטומה היא חדירת חולנית של עור באוזן. העור בגופינו נוטה לצמוח כאשר יש לו האפשרות לעשות כן (למשל במצב של פציעה). באוזן יש עור המצפה את תעלת השמע וכן את עור התוף. כאשר יש עור המצוי פנימה לעור התוף (מספר 2 בציור) המצב מכונה כולסטאוטומה. העור הנוטה לצמוח חודר לאזורים בהם הוא לא אמור להיות ועלול לגרום לנזק ולדלקות כרוניות.
.
כיצד נוצרת כולסטאטומה
כולסטאטומה יכולה להיות מולדת (מצב לא שכיח) או נרכשת (מתפתחת במהלך החיים). כולסטאטומה נרכשת יכולה להגרם ע"י צמיחת עור דרך חור בנקב או כאשר עור התוף נמשך פנימה בשל איוורור לא תקין של האוזן. משיכה זו של עור התוף היא הגורם השכיח ביותר להיווצרות כולסטאומה. כולסטאטומה עלולה להתפתח באוזן שנים רבות לאחר חבלה או ניתוח בהם היתה חדירת עור לעומק האוזן.
מהם הסימפטומים לנוכחות כולסטאטומה
כולסטאטומה נוטה כאמור לצמוח ולגרום להרס מבנים סביבה וכן להווצרות של דלקות וזיהומים באוזן. הסימפטומים השכיחים הם: התקפים חוזרים או מתמשכים של הפרשות מוגלתיות מהאוזן החולה, ירידה בשמיעה ומקרים מתקדמים סחרחורת ופגיעה בעצב הפנים. כאבים והפרשות דמיות הם סימפטומים אפשריים נוספים.
הטיפול בכולסטאטומה
הטיפול במקרה של כולסטאטומה הוא ניתוח להוצאתה. הניתוח יכלול טימפנופלסטיקה ובד"כ גם מאסטואידקטומיה. טיפול תרופתי בלבד לא ירפא מחלה זו. במהלך התקופה בין האבחנה לניתוח מומלץ להמנע מחשיפת האוזן למים.