שתל שבלול
ניתוח לטיפול בירידה בשמיעה
שתל שבלול הוא מכשיר אלקטרוני בעזרתו ניתן לשקם שמיעה פגועה. השתל מחליף את תפקודו הלקוי של חוש השמיעה, כלומר מתרגם את הגירוי הפיזיקלי (ויברציה של גל קול באויר) לגירוי חשמלי עצבי המפוענח ע"י המוח כמילים, מוזיקה וכו'. למכשיר מרכיב חיצוני ולגוף האדם ומרכיב המושתל בניתוח בתוך שבלול השמע בקרבת קצוות עצב השמיעה. גל הקול נקלט ע"י מיקרופון במרכיב החיצוני, מתורגם במעבד לאות דיגיטלי המשודר באמצעות אנטנה למרכיב הפנימי. השתל מעביר את הגירוי לעצב השמיעה. המטרה העיקרית של השתל היא שיקום יכולת הבנת דיבור.
מועמדים לניתוח
מועמדים לניתוח הם ילדים ומבוגרים הסובלים מליקוי שמיעה תחושתי-עצבי גדול בשתי האוזניים. תהליך ההכנה כולל שיחה עם המנתח, בדיקה גופנית וכן הערכה אודיולוגית מקיפה אצל קלינאי תקשרות המומחים לנושא. נדרשת גם הדמיה מסוג CT ו/או MRI. המועמדים להשתלה ומשפחותיהם צריכים להיות בעלי מוטיבציה גבוהה לשיקום וציפיות לתוצאת הניתוח התואמות למציאות.
מהלך הניתוח
הניתוח מבוצע בהרדמה כללית דרך חתך אחורית לאפרכסת ובד"כ אינו דורש גילוח שיער הקרקפת. בניתוח מושתל המרכיב הפנימי של השתל, כאשר גוף השתל מוצמד לגולגולת והאלקטרודה מוחדרת לתוך שבלול השמע וממוקמת בקרבת קצוות עצב השמיעה. בסיום הניתוח החתך הניתוחי נתפר והאוזן והגולגולת נחבשים בחבישה העוטפת את הראש.
לאחר הניתוח
החבישה מוסרת לאחר יומיים. המנותח עלול להיות מסוחרר מעט בשעות או בימים הראשונים לאחר הניתוח. בימים לאחר הניתוח ניתן טיפול אנטיביוטי בכדורים. אם יש צורך בהוצאת תפרים הדבר נעשה שבוע לאחר הניתוח. את המכשיר ניתן להפעיל 3-4 שבועות לאחר הניתוח. בחודשים הראשונים לאחר הניתוח נדרש תהליך שיקום אינטנסיבי וכיוון המכשיר אצל קלינאי תקשורת. במטרה למצות את פוטנציאל שמיעת השפה באמצעות השתל.